Aceste mostre de rocă de pe Marte ar putea conține urme de viață: ce anunță NASA

de: Ozana Mazilu
05 02. 2023

NASA a anunțat că va înființa o instalație special concepută pentru a găzdui mostre de rocă de pe Marte, colectate de roverul său Perseverance Mars – care ar putea conține urme de viață marțiană antică.

Potrivit agenției, noua unitate va fi amplasată la Centrul Spațial Johnson din Houston și va fi orientată spre „primirea și conservarea” cât mai sigur posibil a rocilor extrem de rare.

Cunoscut sub numele de proiectul Mars Sample Receiving (MSR), acest efort este, conform NASA, „prevăzut să fie cea mai complexă campanie de zbor spațial robotizat încercat vreodată” și este programat să demareze în aproximativ un deceniu, odată ce mostrele se întorc pe pământ.

NASA și planurile sale pentru Marte

Cu siguranță nu va fi o sarcină ușoară. Eșantioanele, care sunt pregătite de roverul NASA pe suprafața marțiană, vor trebui să fie preluate de roverul Agenției Spațiale Europene, care este încă în dezvoltare, înainte de a-și face lunga călătorie înapoi spre casă.

Cu toate astea, nu toată lumea este mulțumită de perspectiva aducerii rocilor marțiane pe Pământ. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile anterioare ale NASA de a găzdui eșantioanele forțelor aeriene, din cauza temerilor că armata ar putea ajunge să manipuleze greșit contaminanții străini potențial periculoși.

„Cred că este o probabilitate foarte mică să existe ceva care să trăiască pe suprafața lui Marte”, a declarat geologul de la Universitatea de Stat din Louisiana, Peter Doran, pentru NPR, în mai, anul trecut.

Dar există o posibilitate.

Trăim într-o eră a explorării spațiale reînnoite, în care mai multe agenții plănuiesc să trimită astronauți pe Lună în următorii ani. Aceasta va fi urmată în următorul deceniu de misiuni cu echipaj pe Marte ale NASA și China, cărora li s-ar putea alătura și alte națiuni în curând.

Acestea și alte misiuni care vor duce astronauții dincolo de Orbita Pământului Inferioară (LEO) și sistemul Pământ-Lună necesită tehnologii noi, de la susținerea vieții și protecția împotriva radiațiilor până la putere și propulsie.